Înapoi

Pentru informații suplimentare , nu ezitați să ne contactați

+40 256 336 185

Succesiuni

03 noiembrie 2023

 

TESTAMENTUL – definiție și caractere juridice

 

1. DEFINIȚIE

 

Testamentul – ca și act care stă la baza transmisiunii testamentare a moștenirii – este definit în art 1034 Cod Civil ca fiind “actul unilateral, personal și revocabil, prin care o persoană, numită testator, dispune, în una dintre formele cerute de lege, pentru timpul când nu va mai fi în viață.”

 

 

 

2. CARACTERE JURIDICE

 

Din analiza definiției legale a testamentului rezultă caracterele juridice ale acestuia, elemente foarte importante pentru practica notarială întrucât, în ansamblul lor, fac din testament un act juridic special, supus unor condiții de fond și de formă specifice, derogatorii sub multe aspecte de la dreptul comun.

Este un act juridic unilateral. Testamentul este un act juridic întrucât presupune o manifestare de voință făcută în scopul de a produce efecte juridice și este unilateral întrucât presupune numai manifestarea de voință a autorului său.

Este un act juridic personal. Aceasta înseamnă că testamentul nu poate fi întocmit decât de către parte personal, fără a se admite reprezentarea.

Procedura succesorală notarială este una amiabilă, prin care moștenitorii cad de acord asupra numărului și calității lor, a întinderii drepturilor ce le revin, precum și asupra bunurilor ce compun masa succesorală.

Această procedură este de competența notarului public din biroul notarial situat în circumscripția teritorială a judecătoriei în care defunctul și-a avut ultimul domiciliu.

Procedura succesorală notarială se poate deschide numai în baza certificatului de deces. În cazul dezbaterii succesiunii cetățenilor români, este obligatoriu prezentarea certificatului de deces emis de autoritățile române. 

 

birou notarial - succesiuni

 

 

+40 256 336 185

cristina@bnpvelica.ro

Copyright Cristina Lăcrămioara Velică 

 Birou Individual Notarial © 2023